Dersin Adı | Maliyet Analizi ve Kontrolü |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 402 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Dersin kapsamında öğrenciler; yiyecek hizmetleri faaliyetlerinde gıdaların kullanım akışını anlamak, pazar dalgalanmaları ve ürün fiyatlarının analizi, menü maliyet ve fiyatlandırması, yiyecek maliyet yüzdesinin hesaplanması, satış, satın alma ve stok değerleri üzerinden yiyecek maliyetlerinin saptanması ve yiyecek içecek işletmelerinin maliyet analizleri ile nasıl yönetileceğini öğreneceklerdir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste yiyecek ve içecek işletmelerinde gelir ve giderlerin yönetimi incelenerek maliyet analizinin işletme yönetimi ve kar planlama süreçlerine olan katkısı anlatılacaktır. Maliyetlerin hesaplanması, stok yönetimi ve satış tahminleme konuları uygulamalı vaka analizleri ile pekiştirilecektir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Gelir ve Giderlerin Yönetimi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 1, Managing Revenue and Expense, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 1-22 |
2 | Satış Tahminleme | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 2, Determining Sales Forecasts, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 27-48 |
3 | Yiyecek Maliyetleri Yönetimi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 3, Managing the Cost of Food, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 53-122 |
4 | İçecek Maliyetleri Yönetimi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 4, Managing the Cost of Beverages, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 130-153 |
5 | Yiyecek İçecek Üretim Yönetimi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 5, Managing the Food and Beverage Production Process, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 172-223 |
6 | Yiyecek İçecek Fiyat Yönetimi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 6, Managing the Food and Beverage Pricing, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 230-257 |
7 | İşçilik Maliyeti Yönetimi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 7, Managing the Cost of Labor, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 267-320 |
8 | Ara Sınav | |
9 | Diğer Giderlerin Kontrolü | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 8, Controlling Other Expenses, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 328-352 |
10 | Gelir Tablosu Kullanarak Sonuçların Analizi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 9, Analyzing Results Using the Income Statement, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 358-382 |
11 | Kar Planlaması | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 10, Planning for Profit, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 386-428 |
12 | Gelir Kontrol Sistemlerinin Sağlanması ve Geliştirilmesi | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 11, Maintaining and Improving the Revenue Control System, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 438-467 |
13 | Maliyet Kontrolünün Küresel Boyutlarıl | Dopson, L. R., & Hayes, D. K.” Food and Beverage Cost Control”, Chapter 12, Global Dimensions of Management and the Role of Technology, 4th edn., (John Wiley & Sons,2008), 470-498 |
14 | Çalışan Eğitimi | Dittmer, P., Keefe, J. D., Hoyer, G., & Foster, T. “Principles of Food, Beverage, and Labor Cost Controls. “, Chapter 20, Training Staff, 9th edn., (J. Wiley, 2009), |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Jack E. Miller, L. Dopson, D. Hayes, “Food & Beverage Cost Control”, 4th ed. Wiley Publishing, 2007. ISBN 978-0-471-69417-5 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Dittmer, P., Keefe, J. D., Hoyer, G., & Foster, T. “Principles of Food, Beverage, and Labor Cost Controls.”, 9th edn., J. Wiley, 2009, ISBN 978-0-471-78347-3 Lynch, F. T., The Book of Yields: Accuracy in Food Costing and Purchasing. 8th edn, John Wiley & Sons, 2011, ISBN 978-0-470-19749-3 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 25 |
Final Sınavı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 1 | 16 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 | |
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 15 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 20 | |
Final Sınavı | 1 | 25 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | |||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| |||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | X | ||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | X | ||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest